Onderhoud

Vanwege de duurzaamheid hoeven de door ons gebruikte hardhoutsoorten geen speciale behandeling te ondergaan. Maar om cosmetische redenen is het toch aan te bevelen het hout jaarlijks te onderhouden.
Onbehandeld zal het hardhout door de invloed van zonlicht en buitenlucht gaan vergrijzen en er zullen scheurtjes en barstjes ontstaan. Dit vergrijzen wordt veroorzaakt door kalk dat door de weersinvloeden langzaam uit het hout komt.
Scheurtjes en barstjes worden veroorzaakt door verschil in vochtigheid binnen verschillende delen van het hout. Door het hout te behandelen met een onderhoudsproduct (vaak met een kleurstof) kan het vergrijzen worden tegengegaan en neemt het hout tevens minder vocht op, waardoor scheurtjes en barstjes enigszins te beperken zijn.

Eerst reinigen.
Het is aan te raden om minstens 1 keer per jaar (bijv.in het voorjaar) uw buitenmeubelen te reinigen. Dit ontdoen van vuil en groene (algen)aanslag kan op verschillende manieren.
Ouderwets met een sopje van zachte (groene) zeep of met een zoutoplossing of met azijn is een mogelijkheid. Dit geeft in combinatie met een harde borstel of een schuurspons al een heel behoorlijk resultaat. Er zijn tegenwoordig speciale hardhoutreinigers verkrijgbaar die uw hout veel gemakkelijker schoonmaken.

1. Het te behandelen hout eerst goed natspuiten.Hardhoutreiniger met water verdunnen en met een zachte borstel op het hout aanbrengen. Dan 5 minuten in het hout laten trekken en met een harde borstel of schuurspons het losgeweekte vuil van het hout schrobben.
2. Na afloop de meubelen altijd goed naspoelen met schoon water en goed op laten drogen.
Let op: Nooit het hardhout reinigen met een hogedrukreiniger! Het kan de zachte nerf en de gelijmde delen onherstelbaar beschadigen.

Als u uw meubel er weer helemaal als nieuw wilt laten uitzien, kunt u er ook nog voor kiezen om, na het op laten drogen, met een fijn schuurpapier de oppervlakte van uw meubel licht na te schuren. Hierdoor verdwijnen de meeste krassen, oneffenheden en vlekjes die op het oppervlak zichtbaar waren. Daarna uiteraard de resten van het schuursel goed verwijderen met een zachte stoffer.

Vergrijzen
Vergrijzen komt doordat er o.i.v. weersinvloeden langzaam kalkdeeltjes uit het hout komen. Een volledig normaal proces wat in principe bij alle houtsoorten
voorkomt. Dus zowel bij zachte- als harde houtsoorten.

Vind u dit vergrijzen geen probleem of zelfs mooi dan zijn er 2 mogelijkheden:
A) Het is dan niet nodig om uw meubel, met een schuurspons in combinatie met een hardhoutreiniger te reinigen. Behalve de groene(algen)aanslag verwijdert u dan nl. ook de ontstane grijze kleur.
Slechts 2x per jaar (voorjaar en najaar) uw meubelen inspuiten met een (speciale) groene(algen) aanslagreiniger is dan al voldoende. Dit kan in 10 minuten met een gewone plantenspuit en is milieuvriendelijk. Uw meubelen krijgen dan geen groenige aanslag waardoor de patina grijze kleur goed tot z`n recht blijft komen.

B) Ook zijn er speciale patinizers, dit zijn onderhoudsproducten die het hout beschermen en tegelijkertijd helpen te vergrijzen. Voor het opbrengen van dit product moeten uw meubels wel eerst grondig worden gereinigd.
Ook een combinatie van A) en B) is mogelijk.

Originele houtkleur
Als u aan de originele bruingele(plantage-teak) of donkerbruine(fsc-hardhout) kleur de voorkeur geeft, zijn er speciale hardhout onderhoudsproducten op oliebasis. Die zorgen d.m.v een kleurstof ervoor dat de originele kleur van het hout behouden blijft en tegelijkertijd het hout geen vocht opneemt, waardoor scheurtjes en barstjes enigszins worden beperkt. Dit onderhoudsproduct wordt meestal met een kwast opgebracht en met een zachte katoenen doek nagewreven zodat het gelijkmatig in het hout kan trekken. Goed laten drogen (raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing op het product).

Naast deze behandeling(minstens 1x per jaar, bijv. in het voorjaar) is het raadzaam om 2x per jaar (voorjaar en najaar) een speciale groene(algen)aanslagreiniger op de meubels te spuiten. Dit kan in 10 minuten met een gewone plantenspuit en is milieuvriendelijk. De meubelen krijgen dan geen groenige aanslag waardoor de warme originele houtkleur behouden blijft.
NB:Gebruik voor de behandeling van hardhout (voor buitengebruik), bij voorkeur geen producten op lakbasis. Door de werking van het hout zal de lak gaan scheuren en zal er vocht intrekken. Hierdoor zal het hout op die plaatsen verkleuren, met vlekken als gevolg.